Att minska svinnet i hela livsmedelskedjan är viktigt ur både en miljömässig och ekonomisk synvinkel. När svinnet minskar, så minskar även den negativa miljöpåverkan eftersom det inte produceras varor som aldrig förbrukas. Och när vi tar vara på så mycket som möjligt av produkterna sparar vi pengar.
Vårt mål: halverat svinn till 2025
Martin & Servera Restauranghandel driver, tillsammans med Martin & Servera Logistik, ett gemensamt arbete för att hitta lösningar och arbetssätt som kan minska svinnet i verksamheten. Ett av våra långsiktiga hållbarhetsmål är att vi ska halvera svinnet i vår egen verksamhet senast år 2025 (basår för mätning 2018).
Vi arbetar brett med att minska svinnet
Genom bra avtal med våra leverantörer, klokt sortimentsbyggande, optimal varuförsörjning (rätt varor, i rätt mängd, vid rätt tidpunkt), god kontroll av varor vid varumottagning, varsam hantering av varor på lager och i transport, datuminventering av varor i lager, aktiv utförsäljning och donationer jobbar vi för att bidra med vår del.
Det finns en branschöverenskommelse för aktörer inom offentlig upphandling. Den har tagits fram på initiativ av Kost och Näring och syftet är att etablera praxis på centrala områden inom livsmedelsupphandlingen och skapa förutsättningar för goda affärer. Vi ingår i den fokusgrupp som arbetar med uppdateringar av branschöverenskommelsen. I överenskommelsen finns bland annat en ”hållbarhetstrappa” vars syfte är att minska svinnet genom livsmedelskedjan. Läs mer här.
Inom ramen för vår utbildningsverksamhet, GastroMerit, arrangeras regelbundet utbildningar med hållbarhetstema. Där berörs naturligtvis matsvinnsfrågan.
Alla våra kunder kan vara med och rädda mat
Alla våra kunder kan vara med och rädda mat via vår utförsäljningslista i e-handeln. Kunder inom exempelvis regioner, kommuner och större rikstäckande kedjor använder sig ofta av en egen digital inköpsportal. De kan i stället gå in på sajten Räddamat.se och där handla från samma lista. Läs mer om Rädda mat.
Vi har också ett samarbete med Karma, där våra kunder kan ladda ner Karma-appen och göra bra klipp. Läs mer om vårt samarbete med Karma.
Under 2020 räddade kunderna 661 ton matvaror från att bli matsvinn.
Vi donerar varor som annars skulle slängas
Alla våra lager har samarbeten med organisationer som arbetar med behövande. Räddningsmissionen i Göteborg, Hela människan i Norrköping, Stadsmissionen i Stockholm, Stadsmissionen i Uppsala och Stadsmissionen i Västerås tar emot varor från lagren i Halmstad, Norrköping och Enköping. Stadsmissionen i Umeå heter organisationen som hämtar donerade livsmedel från lagret i Umeå.
Det känns bra att vi kan donera varor med kort datum, varor från förpackningar som brutits eller skadats eller varor som av andra anledningar inte kan säljas. Under 2020 donerade vi 81 ton varor till dessa organisationer.